Mobil sidhuvud

*     FLÖDANDE     *      KRAFTFULL     *     JORDAD     *

loading...

Tack Heléne!

Mitt hjärta tackar dig för att det får styrka och kraft, både fysiskt och psykiskt av att dansa till dina underbara rytmer. Härligt med en kravlös dans där alla får delta efter sin egen förmåga.

Berit Westin

Om dansinspiratör Heléne Olivegren

Heléne Olivegren har tidigare arbetat med bland annat kroppskännedom och avspänning som sjukgymnast men ägnar sig numera helhjärtat åt sin jordenruntdans/goodMove som hon började utveckla för drygt 30 år sedan då hon kom i kontakt med afrikansk dans.

”Fick en riktig aha-upplevelse då jag insåg att detta verkligen är kroppskännedom i kombination med rörelseglädje till ljuvliga livsbejakande rytmer”. Efter att ha deltagit i en kurs i grounding (grundrörelser i afrikansk dans) i Ghana 1996 för Bedu Annan blev hon ytterligare inspirerad och stärkt i sin uppfattning. Började därigenom skapa sin egen så kallade dansinspirerade lustfyllda träning som under åren vidareutvecklats.

I början av år 2002 gav hon sig iväg på sitt livs resa för att låta sig inspireras av söderhavsdans på Cooköarna och likaså maorisk (Nya Zeeland) och australiensisk musik- och danstradition. Även idéer från andra dansformer såsom frigörande dans, orientalisk dans, salsa och flamenco samt mer stillsamma tekniker däribland qigong har influerat hennes dansresor.

Om dansen

En medryckande form av konditionsträning som samtidigt är avspännande för både kropp och själ. Man rör sig på ett naturligt sätt och väcker alla små delar till liv till livsbejakande och avstressande världsrytmer!

Det mest utmärkande för dansen är flödet inom varje rörelse, låt och programmet/dansresan som helhet där varje rörelse harmonierar med känslan och sången/texten/budskapet i musiken. I dansen får man utlopp för olika behov och delar av sin personlighet. Det ges möjlighet att vara lekfull och sensuell som är en bristvara i vårt samhälle samtidigt som man får chans att locka fram sin urkraft i en Maoriinspirerad haka. Man blir jordad, kraftfull och flödande!

Det är lätt att komma in i rörelsemönstret då det är så väl anpassat till musiken och kroppen med mjuka och naturliga övergångar. Lite beröring/egenmassage och stimulering av (ut)andningen är andra självklara ingredienser under resans gång. Liggande dans och avspänning brukar också ingå i vissa av grupperna.

Det handlar inte om att prestera utan om att uppleva! Det viktiga är att anpassa rörelserna till sin egen kropp, dagsform och ta hänsyn till olika behov. Som deltagare/”resenär” kan man själv påverka intensiteten genom hur mycket kraft/energi man lägger i rörelserna och hur mycket man tar ut svängarna. I dansen möts vi alla oavsett ålder, tidigare erfarenhet och ”begränsningar”.

Du hittar den naturliga rörelseglädjen i vardagen i kontrast till dagens tränings- och gymmentalitet som mer handlar om att förbränna och omforma på ett många gånger väldigt ”tekniskt” sätt. Då visar man upp något/presterar i motsats till en rörelseglädje som kommer inifrån i samklang med musiken och på så sätt förmedlar äkthet, värme och avspändhet i rörelsemönstret.

Rytmerna och det mer lustfyllda sättet att röra på sig bidrar till att dansen kan kännas mindre ansträngande jämfört med ett sedvanligt träningspass. Det sliter inte heller på kroppen utan är i stället otroligt helande både fysiskt & psykiskt. Dansen bidar till en mer positiv kropps– och självuppfattning och har förmågan att väcka slumrande ”livsandar” till liv!

NYA ZEELAND
Klicka på bilderna för att se dem i större format

AUSTRALIEN
Klicka på bilderna för att se dem i större format

SÖDERHAVET
Klicka på bilderna för att se dem i större format