Mobil sidhuvud

*    DANSINSPIRERAD    *     LUSTFYLLD    *    TRÄNING    *

Helénes dansresor är KÄRLEK!

"Jag fullkomligen älskar de koldioxidneutrala jordenruntresorna!
Rytmen, värmen, flödet och kontakten med medresenärerna är välgörande för både kropp själ och hjärta."

 //Susanne "Ekoprinsessan"

Din dans är mirakelmedicin!

Tacksam Heléne för dansen du skapat! Den har givit mig livsglädjen tillbaka! Din dans är en mirakelmedicin och förstahjälpen mot depression, oro och svår ångest!! Tacksam att du finns och skapat denna Mirakeldans som ger mig livskraft, glädje och energi!

//Kramar Susanne Byström

Magiskt för kropp o själ❤️!

"Min magiska dans tillsammans med dig gör att min kroniska värk blir så mycket bättre, jag är så glad att jag hittat din dansresa genom världen. Magiskt för kropp o själ❤️Längtar till nästa termin!"

//Marielle Wallström

Glädje!!

"Välbefinnande - Livslust - Härliga musikupplevelser + GLÄDJE"

//Lena Toll

Dansen med dig gör mig mjuk i kroppen som en vig katt!

"Första gången jag var med på din dansresa var jag mycket osäker. Jag har aldrig kunnat dansa. Kunde inte ens gå i takt i lumpen. Jag fick gå sist i ledet för att inte störa de andra.
När du satte igång musiken och jag försökte följa dina rörelser kändes kroppen stel som en hässjestör, men sakta började ledvätskan nå knäveck, armbågar, axlar... Kroppen blev mjukare och blodet i omloppet roterade allt snabbare. Efteråt var jag mjuk som en vig katt. Naturligtvis var det inte så, men det kändes så och det är gott nog.
Underbart!"
 
Jättesommarkramar
//Karl  Spendrup

Din dans gör mig så glad!

"Din gymnastik gör mig så glad, att jag inte kan låta bli att sjunga vissa låtar, ihop med dansen!"

//Isabelle

Danstillfällen jag helst inte vill missa!

"Har dansat i 2 år och vill helst inte missa den! Du inspirerar många att röra på sig till härlig musik från när o fjärran! Går med ett leende från dina lektioner!!"

//Kramar från Eva i Kärra

Dansen med dig har blivit en viktig del i mitt liv!

"Att om möjligt hålla måndag eftermiddag fri från andra aktiviteter har blivit viktigt för mig. Den tiden är vikt för en resa jorden runt med Heléne som inspirerande reseledare. Musik och rörelser samverkar till ett välbefinnande, som ger energi och glädje och sätter guldkant på min dag."

//Birgitta Danielsson

Den har hjälpt och hjälper mig så himla mycket!

Jag glömde ge dig en kram innan jag gick i tisdags sista gången denna termin. Jag vill tacka dig så mycket för denna underbara dans-och lustträning som du gör. Det är flera saker som jag vill nämna, som kan vara roligt för dig att få bekräftelse på.
- Balansen i kroppen har blivit bättre
- Huvudet kan skaka ledigare
- Fingrarna blir rörligare
- Höfterna rörligare
- Kroppskänslan har ökat
- Konditionen har ökat

Det som ändå gör allting så underbart är din närvaro, ditt varma underbara bemötande, ditt val av musik, som förmedlar humor, livsglädje, får en att bli busig inom sig så där som när man var barn och bara hade skojigt. Jag släpper på all prestige och glömmer krämpor och därmed blir jag friskare(tror jag). Ja tusen tack än en gång. Det ska bli underbart att komma tillbaka i höst och jag längtar redan. Jag önskar dig en underbar sommar med mycket roligt och goda dagar med sol och värme.

En stor bamse-kram och varma hälsningar

//Annette Sjögren

Dansgympa höjer livsandarna!

"Har just kommit hem från en jordenruntresa! Behagligt trött och utan jetlag cyclar jag hem från skolan i min stadsdel där jag tillsammans med ett gäng damer i mogen ålder under en timma skakat loss till rytmer från olika delar av världen. Vår entusiasmerande ledare får oss att känna hur musiken tar oss med från Australien till Karibien, Söderhavet och upp till vår egen höga nord. På ett finurligt sätt leker hon in rörelser som är nyttiga för våra kroppar och släpper eventuella spänningar. Jag ser lyckliga leenden hos mina meddansare där vi rör oss i en stor cirkel medan musiken växlar från aboriginernas didgeridoo till nordiska trummor som får oss att släppa fram häxan eller urkraften innan vi landar på en söderhavsstrand och följer havets mjuka dyningar med våra händer. Så mycket man kan uppleva utan vare sig pass eller flygbiljett! Och nästa vecka är det dags igen."

//Marianne Molitor Tiborn

Dansresorna ger mig välbefinnande och återhämtning på flera plan.

"Sedan jag började det regelbundna resandet har jag blivit allt mjukare och rörligare så att jag numera kan sitta på huk och rensa rabatterna som förr. Kroppen mår bättre men framför allt får jag en psykisk kick av att resa jorden runt i Göteborg! Musiken följer mig hela veckan; rytmerna och den positiva energi som frigörs stärker och stimulerar till positiva och kreativa tankar. Dagsformen bestämmer intensiteten och man kan lätt anpassa sig efter ork och lust. Alla gör på sitt eget sätt. Fantastiskt att kunna resa så långt och ändå vara kvar! Jag kan varmt rekommendera dessa helande resor!"

//Angela Cobon
Psykolog

GOOD MOVE-dansen gör mig glad!

En FAR-grupp (Fysisk Aktivitet på Recept) hjälpte mig att komma tillbaka från en utmattningsdepression. Stavgångsgruppen lockade mig utomhus, jag fick motion efter allt stillasittande och kände mig rätt o.k. igen. Lite trist var det förstås att extrakilona jag samlat på mig gav mig känslan av att; ”mina rörliga armar och ben, bar omkring på ett skåp.” ”Nu behöver jag bli glad igen”; sa jag vid utvärderingen av FAR-gruppen. Jag fick förslaget att göra ett studiebesök i Heléne Olivengrens GOOD MOVE -dans.

Jag kände mig GLAD under dansen och roades dessutom av att promenera / dansa hem, med vickande höfter. DET FANNS LIV I SKÅPET jag bar på. Nu är jag inne på min 4:e termin och samma känslor väcks i mig varje gång!

Jag väljer GOOD MOVE och Heléne för att:
- jag litar på hennes kunskaper som sjukgymnast, när hon sätter ihop programmet.
- det väl sammansatta musikprogrammet, med inspiration från världens alla hörn, får mig att ”släppa taget”.
- jag trivs i gruppen (landala seniorer) med lite äldre deltagare. Idag känner jag mig riktigt duktig bland dem, eftersom min 76 -åriga kropp fungerar bra. Jag kommer att kunna fortsätta dansa med gruppen, även när kroppen börjar ”knorra”, på ett eller annat sätt. I gruppen finns dansare som haft Stroke och dansare med mer eller mindre slitna kroppar. Alla kan delta, var och en efter sin förmåga. Min andning har börjat bli sämre, vid större ansträngningar och läkarna söker anledningen. Det märkliga är att jag inte har några besvär under ett svettigt danspass.

Men främst uppskattar jag;
Helénes tydliga instruktioner, hennes totala närvaro och glädje, som inspirerar oss alla.

//Berit Sanker

Tack Heléne!

Mitt hjärta tackar dig för att det får styrka och kraft, både fysikt och psykiskt avatt dansa till dina underbara rytmer. Härligt med en kravlös dans där alla får deltaga efter sin förmåga.

//Berit Westin

Hälsningar från två mycket nöjda "resenärer"

"Sedan några år tillbaka längtar vi hela veckan efter att det äntligen skall bli fredag. Då samlas nämligen ett glatt gäng ”daglediga” i vårt Brunnsbo-knuten till en underbar resa: En dansinspirerad träning till härliga toner och rytmer. Den timman ger oss så mycket glädje och upplevelse att det nästan räcker veckan ut!!! Det är nämligen sån att alla oavsett ålder, krämpor och olika handikapp ändå kan delta. Det ställs inga negativa krav utan man gör rörelserna efter sin egen kraft, förmåga och lust. Allt detta beror naturligtvis på vår egen underbara Heléne som genom sitt engagemang och trevliga sätt inspirerar oss alla! Vi hoppas vi kan och får fortsätta i flera terminer till då detta är för oss livslust i allra högsta grad. Hälsningar från två av oss mycket nöjda resenärer."

//Anita och Gertrud

Jag har fått mycket bättre rörelseförmåga!

"Efter att ha deltagit i Heléne Olivegrens dansinspirerade rörelseträning har jag fått mycket bättre rörelseförmåga i en förut ganska stel högeraxel. Helénes entusiasm och hennes val av musik har varit fantastiskt."

//Ove

Lustfyllda dansdagar!

Vad gör jag en grå november dag eller en regnig maj morgon? Det känns tungt att vakna. Sedan inser jag att det är tisdag. Då är det dansträning med Helene i Frölunda. Plötsligt känns morgonsysslorna lättare.

Snart bär det av till 1200 kvadrat. Så heter lokalen men namnet skulle lika gärna kunna betyda glädje i kvadrat! Omklädningssrummet är trångt men stämningen är hjärtlig och förväntansfull bland alla oss 40-tal kvinnor, och kanske en enstaka man, som strax ska checka in och bege oss iväg på en härlig jorden-runt-resa.

Medryckande afrikansk musik börjar höras och snart njuter vi av att röra våra kroppar till skön musik. I början är det ganska lugna låtar som passar bra för att mjuka upp stela axlar, onda ryggar eller bara lite morgontrötta kroppar. Det märks att det är en erfaren sjukgymnast som lagt upp programmet. Såväl rörelser som musik är perfekt koordinerade. Dessutom får varenda resenär varma underbara leenden från Helen, som mitt ibland oss leder dansen. För min del förflyttas jag redan efter några takter i första dansen till solen och värmen. Sedan ökar takten och vi reser ut över världen. Under 90 minuter besöker vi bl a Sydamerika, Balkan, Iran, Australien och Nya Zeeland.

En absolut favorit är när vi kommer till Söderhavet. Det spritter i armar och ben när vi får dansa till det fantastiska bandet Tevaka. Då sprids det många leenden i salen. Sedan går vi in för landning till lugn musik och ljuset tonas ned. Dansstunden avslutas med välförtjänt avslappning. Efteråt finns det en må-bra-känsla inom mig som ger mig styrka och solsken i sinnet hela dagen.

Denna dansinspirerade träning har gett mig:
- en starkare och smidigare kropp
- bättre dansförmåga
- ett gladare sinne
- nya vänner
- kunskaper om var jag finner Göteborgs mest prisvärda räkmackor
- massor av tips på resor, affärer, föredrag, musik, bra böcker mm mm

Tack för allt detta!

//Hälsar Lena Heiwall

Lustfylld gympa!

Det är rubriken på världens roligaste o härligaste gympapass som jag nu haft förmånen att få delta varje termin i i ungefär 10 år. Under en och en halv timma varje onsdagskväll på Guldhedsskolan tar Helene Olivegren med oss på en jordenruntresa full av upplevelser och härlig musik. Om man blundar så känner man hur man ligger på stranden i Zanzibar eller Rio, simmar bland delfiner i Söderhavet eller spanar efter häftiga djur på savannen... speciellt denna långa långa o kalla vinter har det varit veckans höjdpunkt då vi har kunnat glömma bort all kyla och snö och drömma oss bort till varmare trakter!

Men musiken och "bilderna" är bara en del av denna härliga lektion. Vi mjukar upp våra stela kroppar när vi simmar i haven, drar upp fisknät, plockar stjärnor och frukter, dansar loss i karibiska karnevaler, allt genomtänkt med de kunskaper och sjukgymnastik som Helene besitter. Eller varvar ner till gudomligt vackra låtar från ursprungsfolk runt om i världen.

Men framförallt så går vi hemåt på kvällarna med ett leende på läpparna och längtar redan till nästa veckas gympapass. Och nu är det tyvärr redan slut för i vår - detta är enda gången jag kan säga att jag längtar till hösten och att få resa med Helen igen! Tack Heléne för alla fantastiska resor under åren.

//Gunilla Engberg

Både kroppen och själen har fått sitt

”Efter danspasset känner jag mig så fylld av glada och positiva tankar. Det slår aldrig fel! Jag tror det är den omsorgsfullt utvalda musiken i kombination med rörelserna, som är så livsbejakande och energigivande. Både kroppen och själen har fått sitt!”

//Veronika Lorentzson
Lärare inom Kulturskolan i Göteborg

Den mest fantastiska fysiska träning jag varit med om

”Dansgympa” med Heléne Olivegren är den mest fantastiska fysiska träning jag varit med om. Har tidigare gått på varmvattenbassänggymnastik, Friskis & Svettis och även Nautilus styrketräning med simning men inget av detta har alls varit så roligt och lustfyllt. Är opererad mars -10 pga en s.k. ”spinal stenos” i ryggen och därefter sedvanlig behandling med sjukgymnastik. Trots detta uttalade besvär från ryggen och benen. Inte förrän jag ett år senare återigen började på Helénes dansträning har jag börjat bli bättre. Ser med oro att det blir uppehåll i 3 månader under sommaren.

Har arbetat nästan 30 år som företagsläkare och då sett vikten av motion både i förebyggande och behandlande syfte. Denna ”dansgympa” ser jag som både friskvård och sjukvård (gäller även psykiska besvär).

//Dr Gudrun Wallmark

Det var en underbar resa du tog oss med på

Tack ska du ha Heléne! Alla gick hem med en skön känsla i kroppen.
Tänk om vi kunde dansa så här varje dag!

//Sanna Sawallies
Sjukgymnast, Frölunda Specialistsjukhus

Lustfylld dans är en fantastisk rolig träningsform!

Jag heter Camilla Bylin Ottehall och arbetar som sjukgymnast/FaR-samordnare på Primärvårdsrehab Frölunda och i FaR-teamet i centrum/väster. Sedan flera år är en av mina arbetsuppgifter att slussa patienter vidare ut mot friskvården. I väster har vi den fantastiska möjligheten att bland annat kunna slussa till fysiska aktiviteter som finns inom Hälsoteket, och där Lustfylld dans är en aktivitet som jag gärna rekommenderar.

Dansen leds av en sjukgymnast och entusiastisk ledare som heter Heléne Olivegren. Som sjukgymnast kan jag känna mig trygg med att de personer som jag rekommenderar dansen för blir välkomnade och introducerade på bästa sätt. Gruppstämningen är sådan att man välkomnas för den man är och uppmanas att följa sin egen kropp med alla dess möjligheter och begränsningar. Det går lika bra att dansa stående som sittande på stol vilket möjliggör att man kan dansa även om man har hinder och funktionsnedsättningar i sin kropp. Heléne tar också tid för att fråga hur det går för sina deltagare och det är lätt att känna sig hemma i gruppen, som en i familjen. Hela träningspasset präglas av glädje och energi och avslutas med en stund för nedvarvning och vila.

Den är inte bara musiken och de härliga rörelserna i passet som gör att jag kan rekommendera Lustfylld Dans utan den totala upplevelsen av att som deltagare känns sig sedd, uppmuntrad, bekräftat och på köpet också får en grundlig fysisk genomgång av kroppen!, där kondition, rörlighet och styrka ingår som en naturlig del av passet. Den enda biverkan man kan få är ett glatt humör, en skönt avslappnad kropp och kanske lite träningsvärk. Dock utsätter man sig för en stor risk: att bli beroende av dansen och längtan till mera dans!!

Att jag dessutom kan använda ett FaR som erbjuder 5 prova på tillfällen gratis är också en förmån. Jag får ofta höra kommentarer kring Hälsotekets aktiviteter och Lustfylld dans att det är fantastiskt vilka träningsmöjligheter det finns för invånarna i väster och jag kan bara hålla med.

//Camilla Bylin Ottehall
Leg sjukgymnast/FaR samordnare

Dans med läkande effekt som också ger energi och inspiration!

Dansinspirerad träning på Hälsoteket i Väster
Sedan hösten 2007 har vi haft förmånen att kunna erbjuda allmänheten i Västra Göteborg att delta i två rörelsepass / vecka med dansinspirerad träning under ledning av sjukgymnast Heléne Olivegren.

Vi är nu inne på den 8:e terminen och ser ständigt vardagsunder, när människor med rörelsehinder, värk, utbrändhetssymptom m.m. börjar röra sig till musiken under Heléne O.s ledning och anletsdragen slätas ut och deltagarna börjar le redan efter fem minuter.

Heléne Olivegrens engagemang och en sällsynt fin förmåga att se och möta varje enskild deltagare ger en oerhört läkande effekt och ger också energi och inspiration till alla som är med på passen. Heléne använder ofta uttrycket ”vår kära kropp”, vilket säger mycket om hennes inställning till livet.

En effekt av den dansinspirerade träningen är att deltagarna är öppna emot varandra och börjar prata med varandra. Flertalet av de ca 30 – 35 deltagarna/ pass fikar efteråt och har mycket trevligt tillsammans.

Vi vill varmt rekommendera Heléne Olivegrens dansinspirerande träning i vårt hälsoarbete, som riktas till allmänheten i Väster, såväl friska som människor med olika funktionshinder( fysiska och psykiska)

//Elisabeth Nyberg
Samordnare, Hälsoteket i Väster

Fantastisk, livsbejakande och lustfyllda dans!

"Jag har arrangerat temaveckor på Brännö i 15 år på temat "Att återfå balans och livsglädje" för personer som har eller har haft cancer. Inriktningen är psykologisk bearbetning. Se hemsidan www.livslust.net. Flera tusen personer har deltagit i grupperna. De senaste åren har jag anlitat Heléne Olivegren som tagit med deltagarna på sin exotiska dans eller "jordenruntresa". Det har varit fantastiskt att se hur hennes livsbejakande lustfyllda dans verkligen gripit tag i deltagarna detta trots att många är ångestladdade och deprimerade. Det lyser riktigt av dem av livslust och glädje efteråt.

Jag vill verkligen varmt rekommendera Heléne. Hon har en sådan förmåga att dra in alla deltagare i denna starka process av lust och energi."

//Stig Dahlgren
Terapeut/handledare, ”Canceröverlevare

Söker motion & äkta dansglädje i Göteborg? Tackbrev & glädje från deltagarna på goodMoves danskurser och dansaktiviteter runt om i Göteborg